Ira Levin: Rosemary gyermeke

2017. július 10. 12:11 - Online marketing 101

Rosemary Gyermeke - Ira Levin

Rosemary Gyermeke - Ira Levin

Elátkozott lélek

A 60-as évek sok szempontból meghatározó időszakot ölelnek fel. Ekkor indult be a hippi mozgalom, amelynek lényege nem volt más, mint a kellemes zene, az élvezeti cikkek használata és egymás szeretete. Az egész kultúra nagyon hirtelen hatalmas változáson ment keresztül. A kúltúrális forradalom érezhető volt az irodalomban, a zenében, de talán még a táncban is.  Ebben a könyvben azonban nyilvánvalóan előbbi az irányt mutató.

A fikciós írások nagy hagyományra tekintenek vissza a horror-irodalom megközelítésében. Edgar Allan Poe újító úttörőként teremtette és építette meg a műfaj sava-borsát, amelyet több évvel később Ira Levin teljesen más irányból ugyan, de tovább vitt egy hasonló de kicsit eltérő módon.

Ira Levinnek, minden kétséget kizáróan leghíresebb műve a "Rosemary gyermeke" lett.

keresőoptimalizálás rosemary gyermeke ira levin könyve

Az események középpontjában egy házaspár áll, egészen pontosan a Woodhouse család. A színészi pályáján éppen felfelé ívelő Guy és felesége Rosemary egy bérházba költöznek. Az elején úgy tűnik, hogy minden a menetrend és a tervek szerint halad, ám hamar fény derül a tényre, hogy az élet nem fenékig tejfel ezen a helyen.

Nagyon sokszor megtörténik, hogy a szomszédok irányából félelmet keltő hangok szűrődnek át, amelyre Gus rá sem hederít, ellentétben Rosemaryvel, aki elég komolyan veszi őket. A szomszédból Casteveték rendkívül gyorsan beférkőznek Woodhouseék bizalmába, a baj pedig innentől kezdve csőstül jön majd  a szereplőkre.

Ira Levin írása nem más, mint egy sátánista ótestamentum, amely kendőzetlenül mutatja be az emberi gyarlóságot, az emberek bűnbeesésre való hajlandóságát. A rendkívül őszinte, ám nagyon-nagyon gonosz azonban soha nem jelenik meg az olvasó szeme előtt fizikai ábrázolásban. Ellenben egy látomásoktól, lidércnyomásoktól, rémálmoktól és képzelgésektől teli horror-írásban maga a sátán nem ölt testet a New York-i ingatlanban, Ira Levin azt érezteti velünk, hogy a sátán igazából belül, mélyen lakozik mindenkiben.

Ira Levin könyvében a Rosemary gyermekében a gonosz teljes ábrázolásmódját egyfajta szürreális látomásoktól dúsított misztikummal keverí úgy, hogy nem pusztán a váratlan borzongások miatt lehet részese az olvasó egy zseniális menetnek a félelmek és érzelmek hullámvasútján.

Ira Levin a Rosemary gyermeke regényében egyszerre vegyíti a szorongásra okot adó fekete misztikumokat és az egyház teljes elutasítását, amivel együtt az ördög létezését. Könyvében nem csak a nyers szexualitást, a terhességet, anyaságot ábrázolja, hanem az igazat és a hamisat is a saját értelmezésében.

A Könyvből egyébként egy évvel később, a lángelme Roman Polanski filmet is rendezett, azonos címmel.

Chiptuning Partnerek:

Chiptuning videó

Fűtésszerelés, Online marketing, Kárpittisztítás, szőnyegtisztítás

fűtésszerelés Budapest, Online marketing ügynökség segítésge a kárpittisztítás és szőnyegtisztítás oldalakon. online marketing online marketing 101 szőnyegtisztítás
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rosemarygyermeke.blog.hu/api/trackback/id/tr5212653973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Ira Levin: Rosemary gyermeke