Ira Levin: Rosemary gyermeke

2017. július 10. 12:11 - Online marketing 101

Rosemary Gyermeke - Ira Levin

Rosemary Gyermeke - Ira Levin

Elátkozott lélek

A 60-as évek sok szempontból meghatározó időszakot ölelnek fel. Ekkor indult be a hippi mozgalom, amelynek lényege nem volt más, mint a kellemes zene, az élvezeti cikkek használata és egymás szeretete. Az egész kultúra nagyon hirtelen hatalmas változáson ment keresztül. A kúltúrális forradalom érezhető volt az irodalomban, a zenében, de talán még a táncban is.  Ebben a könyvben azonban nyilvánvalóan előbbi az irányt mutató.

A fikciós írások nagy hagyományra tekintenek vissza a horror-irodalom megközelítésében. Edgar Allan Poe újító úttörőként teremtette és építette meg a műfaj sava-borsát, amelyet több évvel később Ira Levin teljesen más irányból ugyan, de tovább vitt egy hasonló de kicsit eltérő módon.

Ira Levinnek, minden kétséget kizáróan leghíresebb műve a "Rosemary gyermeke" lett.

keresőoptimalizálás rosemary gyermeke ira levin könyve

Az események középpontjában egy házaspár áll, egészen pontosan a Woodhouse család. A színészi pályáján éppen felfelé ívelő Guy és felesége Rosemary egy bérházba költöznek. Az elején úgy tűnik, hogy minden a menetrend és a tervek szerint halad, ám hamar fény derül a tényre, hogy az élet nem fenékig tejfel ezen a helyen.

Nagyon sokszor megtörténik, hogy a szomszédok irányából félelmet keltő hangok szűrődnek át, amelyre Gus rá sem hederít, ellentétben Rosemaryvel, aki elég komolyan veszi őket. A szomszédból Casteveték rendkívül gyorsan beférkőznek Woodhouseék bizalmába, a baj pedig innentől kezdve csőstül jön majd  a szereplőkre.

Ira Levin írása nem más, mint egy sátánista ótestamentum, amely kendőzetlenül mutatja be az emberi gyarlóságot, az emberek bűnbeesésre való hajlandóságát. A rendkívül őszinte, ám nagyon-nagyon gonosz azonban soha nem jelenik meg az olvasó szeme előtt fizikai ábrázolásban. Ellenben egy látomásoktól, lidércnyomásoktól, rémálmoktól és képzelgésektől teli horror-írásban maga a sátán nem ölt testet a New York-i ingatlanban, Ira Levin azt érezteti velünk, hogy a sátán igazából belül, mélyen lakozik mindenkiben.

Ira Levin könyvében a Rosemary gyermekében a gonosz teljes ábrázolásmódját egyfajta szürreális látomásoktól dúsított misztikummal keverí úgy, hogy nem pusztán a váratlan borzongások miatt lehet részese az olvasó egy zseniális menetnek a félelmek és érzelmek hullámvasútján.

Ira Levin a Rosemary gyermeke regényében egyszerre vegyíti a szorongásra okot adó fekete misztikumokat és az egyház teljes elutasítását, amivel együtt az ördög létezését. Könyvében nem csak a nyers szexualitást, a terhességet, anyaságot ábrázolja, hanem az igazat és a hamisat is a saját értelmezésében.

A Könyvből egyébként egy évvel később, a lángelme Roman Polanski filmet is rendezett, azonos címmel.

Chiptuning Partnerek:

Chiptuning videó

Fűtésszerelés, Online marketing, Kárpittisztítás, szőnyegtisztítás

fűtésszerelés Budapest, Online marketing ügynökség segítésge a kárpittisztítás és szőnyegtisztítás oldalakon. online marketing online marketing 101 szőnyegtisztítás
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rosemarygyermeke.blog.hu/api/trackback/id/tr6012653973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Ira Levin: Rosemary gyermeke

Chiptuning, áruszállítás Ausztiába, magán fogorvos Székesfehérvár, autóalkatrész

chiptuning ielts vizsgafelkészítő tanfolyam Budapest székesfehérvári fogászat és fogorvos áruszállítás ausztriába

chiptuning menedzserszűrés és foglalkozás egészégügyi vizsgálat

autóalkatrész

chiptuning Chiptuning, áruszállítás Ausztiába, magán fogorvos Székesfehérvár, autóalkatrész